Wat houdt het concept flipping the classroom in?

Bij het concept flipping the classroom wordt er geen normale klassikale instructie gegeven. Dit concept heeft als doel dat ieder individu de instructies op zijn of haar eigen tempo kan doornemen. Zo ervaart niemand enige druk, want ze kunnen het allemaal op hun eigen tijd doen. Er wordt wel gebruik gemaakt van klassikale instructie, maar dit wordt online beschikbaar gesteld. Leerlingen kunnen dus een filmpje kijken waarin een docent algemene instructies geeft. Dit is voor veel docenten een spannende methode. Het maken van een video waarin je de stof uitlegt, kost namelijk gewoonweg heel veel tijd. Het wordt echter door velen onderschat. Je moet zeker niet het idee hebben dat docenten alles weten en zomaar tegen een camera kunnen praten. 

Onderwijs volgen op afstand

Bij afstandsonderwijs zijn zowel leerling als docent op afstand aanwezig. Het online onderwijs vindt plaats via programma’s zoals Teams en Zoom. Deze twee programma’s kregen de laatste tijd ook de voorkeur wanneer we wegens corona moesten omschakelen naar online onderwijs. Online onderwijs is echter niet heel makkelijk. Je bent namelijk hoe dan ook minder betrokken bij leerlingen. Dit kan er bovendien voor zorgen dat ze minder gemotiveerd raken voor schoolwerk. 

Hoe blijft onderwijs op afstand effectief?

Docenten hebben de afgelopen tijd goed kunnen oefenen met het geven van onderwijs op afstand. Ze hebben waarschijnlijk ook gemerkt dat dit niet altijd effectief was. Er zijn echter een paar stappen die je kunt ondernemen om de effectiviteit te stimuleren. Om mee te beginnen is het goed om te beseffen wat wel en niet goed werkt bij online onderwijs. Is het bijvoorbeeld effectief om leerlingen in te delen in groepjes om samen te werken of is dat niet het geval? Vervolgens kan je bepalen hoe je de online lessen vorm gaat geven. Het is handig om hierover te brainstormen met een collega. Wanneer een collega een andere lesmethode toepast, kan je hier een kijkje bij nemen. Zo kan je erachter komen hoe dit resulteert in de praktijk. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *